Om cøliaki
Hva er glutenintoleranse?
Glutenintoleranse eller cøliaki innebærer at tynntarmens slimhinne skades av gluten.
Gluten er et protein som finns i våre vanligste kornslag (hvete, rug ,bygg og spelt).
Personer med glutenintoleranse får skader på tarmen om de spiser matvarer som inneholder gluten.
Skadene i tarmen gjør at man ikke kan ta til seg de livsviktige næringsemnene.
Symptomene varierer fra diareér, brekkninger til lave blodverdier, vektnedgang og psykiske besvær.
Viktig og kontakte lege for å få en riktig diagnose.
Cøliaki behandles ved å kutte helt ut gluten fra kosten, som tilsier at man ikke får spise noen mat som inneholder hvete, rug , bygg eller spelt.
Cøliakere er meget nøye med at produktene er sikre.
Cøliakere vil…
… leve så normalt og enkelt som mulig. …vil følge med ”vanlige” mattrender.
… vil ha tillgang til storselgere på det vanlige markedet, men med et glutenfritt alternativ.
Norsk Cøliakiforening har egen nettside og utgir et medlemsblad flere ganger i året, og sprer med dette praktiske råd og informasjon fra medisinsk og dietetisk hold. Foreningen arbeider med å gjøre situasjonen rundt cøliaki allment kjent, og ser det som sin oppgave å fremme interesse for forskning på dette feltet. Vi anbefaler alle med cøliaki å melde seg inn i Norsk Cøliakiforening (NCF).